Detaily
Jarabina oskorušová sa predáva v 4 - 5l kvetináči
Výška rastliny pri predaji cca 150 - 160 cm
Jarabina Oskorušová sa pestuje skôr ako rarita, netradičná ovocná drevina. Jej malvice môžu vyzerať ako minihrušky alebo minijabĺčka, majú priemer približne 3 cm. Dozrievajú
koncom septembra, až začiatkom októbra. Spočiatku sú žltočervené s kožovitou šupkou a majú trpkú chuť. Oveľa chutnejšie sú po namrznutí alebo po týždňovom odležaní –
trochu zmäknú, po uhniličení má šupka tmavohnedú farbu s bielymi bodkami (lenticely). Chutia kyslosladko a osviežujúco.
Oskoruša dorastá do výšky 10 - 15 metrov (ako solitér v záhrade), dospelý strom má teda mohutný vzrast. Častejšie tvarovaná a menšia. Je teplomilná, ale vydrží aj mrazy až
do –30 °C.
Plody oskoruše majú rovnaké využitie ako plody iných ovocných stromov. Sú vhodné na výrobu lekváru, sušenie, aj pálenie jemnej oskorušovice. Plody sú vhodné aj pre
diabetikov, na liečenie nechutenstva a porúch trávenia.