Nový produkt
Lonicera kamtschatica ATUT
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
Zemolez kamčatský ATUT
Lonicera kamtschatica ATUT
Príjemca :
* Povinné polia
alebo Zrušiť
Stanovisko | slnko, polotieň |
Doba dozrievania | koncom mája a začiatkom júna |
Mrazuvzdornosť | mrazuvzdorná |
Opeľovanie | cudzoopelivá |
Zemolez kamčatský Atut sa predáva v P9 (0,5-1l) kvetináči
Výška rastliny pri predaji cca 40 - 50 cm (Výška môže kolísať v závislosti od obdobia a vykonaných rezov.)
Atut je odroda zemoleza s veľkými 2,5 cm dlhými, sladkokyslými, šťavnatými a aromatickými plodmi. Dorastá do výšky 1,5 m a šírky 1,8-2 m. Odroda plodí na konci mája a
začiatkom júna a vydrží mráz až do - 45 stupňov celzia v kvete do -8 . Atut vydrží plodiť až 30 rokov, ročný výnos z kríka je medzi 2 až 4kg ovocia . Najlepšie opeľovače pre
Atuta sú odrody Zielona, Zojka, Brązowa a Wojtek.
Zemolez je nenáročná rastlina, ktorá je nenáročná na pôdu, ale najlepšie sa jej darí v mierne kyslej pôde s pH 5,5 -6,5. Vďaka svojmu pôvodu vydrží mráz až - 45 stupňov
Celzia. Keďže nie je poškodzovaný chorobami a škodcami, nevyžaduje chemickú ochranu. Umožňuje nám to dopestovať zdravé plody s obsahom látok cenných pre ľudský
organizmus. Napriek nízkym požiadavkám na pôdu je ale pre svoj plytký koreňový systém citlivý na sucho. Uprednostňuje miesta na plnom slnku. Nepotrebuje pravidelné
prerezávanie. Vo svojich prvých rokoch po výsadbe rastie pomaly a až po niekoľkých rokoch, kedy naberie na hustote, sa odporúča zriedenie. Nadmerné prerezávanie však
obmedzuje plodnosť. Plody sú pretiahnuté, tmavofialové, šťavnaté, slabo kyslé, chuťou pripomínajúce čučoriedku a sú cenené pre svoj vysoký obsah vitamínu C a draslíka.
Taktiež majú vysoký obsah polyfenolických látok, ktoré sú považované za anitisklerotické a protirakovinové látky. Plody sú vhodné na výrobu ovocných štiav, džemov, drení,
komponovanie a mrazenie. Taktiež sa dajú uchovávať zamrazené, výborné sú aj sušené. Sú vhodnou ozdobou pre sladké dezerty, zmrzlinové a ovocné poháre, do ovocných
koláčov. Zo šťavy zemolezu môžeme vyrábať ovocné víno.
Vitis vinifera Venus
Morus alba
Vitis vinifera Lidia
Amelanchier alnifolia Smoky
Morus nigra / alba Pendula
Aronia melanocarpa NERO
Lonicera kamtschatica ALTAJ
Prunus domestica ČAČANSKÁ LEPOTICA
Vaccinium corymbosum HANNAH´S CHOICE
Rubus idaeus "Glen Coe"